Scherp geveild blogje

Eigenlijk staat het niet helemaal in de planning, maar ik kan dit ‘scherp geveild blogje’ toch niet laten schieten. Even op voorhand: Ik word hier niet voor betaald, sterker nog. Ze weten niet eens dat dit blogje er is. Ja ik snap het ook niet, dat ik nog steeds geen miljoenen publiek trek. Er word tenslotte onafgebroken alleen maar goede en leuke stukjes gepost niet dan?

Waarschijnlijk ken je die sites wel, waar je op veiling items kan gaan bieden. Dan kan je eigenlijk heel goedkoop aan leuke dingen komen, die je nodig hebt. Of natuurlijk niet nodig hebt maar gewoon leuk zijn om te hebben. 

Nou sneup ik (zoeken/kijken is dat, mocht je niet uit deze buurt komen) de site BVA-Auctions nog regelmatig even af, om te kijken of er dingen opstaan die ik goed kan gebruiken. Het gevaar is altijd, dat je ALTIJD iets kan vinden wat je nodig denkt te hebben. Waarbij de verleiding ook best aanwezig is om te gaan bieden, als je iets ziet staan van 20 euro, terwijl de winkelwaarde 250 euro is. Dan kan je best spreken van een goede deal.

Zo heb ik deze week vaatwastabletten gekocht. Waarom? Nou ja je gebruikt ze toch regelmatig en het waren er een paar voor niet al teveel geld. 500 stuks om precies te zijn. En het mooie is ook nog eens dat, in dit geval, het netjes thuis word bezorgt. Je zou nu kunnen denken: ‘Als het mij al zo goedkoop is, hoe kan dat dan uit?’

Het bedrag wat je bied en wat dus zichtbaar is voor iedereen die dat product ook op zijn scherm er voor heeft, is niet het bedrag wat je betaald. BVA rekent veilingkosten, wat dus hun eigen inkomsten zijn. Dat doet overigens elke veiling, ze moeten toch ergens hun geld verdienen. Het bedrag wat je hebt geboden, plus de BTW, plus de veilingkosten (een bepaald percentage van het geboden bedrag plus de BTW), plus de BTW over de veilingkosten maken het bedrag wat je dus uiteindelijk betaalt. Bij BVA is dat percentage 16%. Dat is opzicht niet zo gek veel over een bedrag van 2 tientjes, maar wel iets om rekening mee te houden. Overigens word bij een bod keurig netjes vermeld (voordat je daadwerkelijk je bod plaatst) hoeveel je uiteindelijk betaald bij het bod wat je uitbrengt. Erg overzichtelijk, maar ik raad iedereen wel af om hieraan deel te nemen. Dan heb ik wat meer kans de leuke deals eruit te halen ;).

Tot zover de inleiding. Ja inderdaad. De inleiding. Niemand heeft je gezegd dat het een korte blog zou worden toch ;).

Nou ben je heeeeeeel benieuwd wat de kern van deze scherp geveilde blog word. Nouja dat geveilde kan je qua onderwerp nu wel plaatsen denk ik. Inderdaad het gaat om een veiling. Niet zo maar een veiling. Het gaat om de veiling van een paar sportpaarden. Deze prachtig afgetrainde spierbundels werden geveild. Springpaarden Fonds Nederland (SFN) wil graag de investeerders blij maken met een zakje geld, aangezien deze paarden eigendom zijn van SFN. Nou op zich kan ik snappen, dat investeerders uiteindelijk meer geld willen terug zien dan dat zij hebben geïnvesteerd. Anders heet het ook geen investering maar een donatie of iets dergelijks. Een linkje naar een artikeltje hierover is deze: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?cat=1&nid=252424.

Het springpaard van Jeroen Dubbeldam (Zenith) werd ingezet op een bedrag van hou je vast: € 500.000,-. De bedoeling is natuurlijk dat heel Nederland gek word, en gaat bieden op 1 van de paarden. Ik kan nu van allerlei spreekwoorden erin gooien, maar een toepasselijke is misschien wel: ‘Zelfs het beste paard struikelt wel eens’ en dan doel ik niet op Zenith, maar op de SFN. Er is namelijk geen HOND geweest die heeft geboden op dit prachtige dier. Dus wat besluit vervolgens de SFN, die eigenlijk minimaal 2,5 miljoen op wilde halen? Juist, we aan het hoogste bod houden, zodat het paard niet voor een stuiver naar een andere eigenaar gaat.

Nou beste lezer. Daar moest ik wel even een staande ovatie voor geven. Wat een geweldig besluit. Daar hebben vermoedelijk goed betaalde managers en adviseurs onwijs goed over nagedacht. Want ja: als je met 850.000 de hoogste bieder bent, krijg je nooit je beoogde 2,5 miljoen. 1,3 miljoen is er opgehaald, waarbij er op 1 paard niet eens geboden is. Het arme dier. Of misschien juist wel gelukkig, wie weet.

Nog even een linkje naar een artikeltje waar dat bevestigd word: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=252837&cat=1

Waar ik enorm benieuwd naar ben, is hoe de SFN dit gaan ‘verkopen’ naar hun leden en aandeelhouders. Hier word snoeihard geld over de balk gemikt. Die 850.000 die ze moeten betalen, die betalen ze uiteraard aan henzelf. Dat maakt niet zoveel uit, behalve administratieve bezigheden. De veilingkosten zijn ze echter wel kwijt. Weet je nog hoeveel dat was? Juist 16%. Dan praat je hier over een bedrag van € 136.000,-!!!! Er even vanuit gaande dat in dit geval die 16% is berekend over het geboden bedrag ZONDER btw. Als de veilingkosten over het geboden bedrag INCLUSIEF btw worden berekend ben je aan veilingkosten € 164.500,- kwijt. En dan hebben we het nog maar over 1 product, 1 kavel zoals ze dat noemen.

Degene die de goedkeuring heeft gegeven voor het veilen van deze dieren, heeft of serieuze ballen, of een gebrek aan capaciteit. Wie wil en kan mij uitleggen hoe het ooit zo kan zijn, dat iets van deze waarde op een veiling gebracht word, zonder gedegen marktonderzoek? IS er eigenlijk wel vraag binnen Nederland naar deze paarden? IS het wel realistisch om dit soort verwachtingen qua opbrengst te stellen?

Had als SFN € 25.000,- geïnvesteerd is een marktonderzoek. Schakel externe specialisten in, of had in ieder geval gedaan ALSOF er over nagedacht was. Ik vind het ongelooflijk dat een SFN die geld wil uitbetalen, zo’n ongelooflijk risico gaat lopen, om vervolgens 136.000-164.500 euro in rook op te laten gaan. WAUW. Chapeau! Een stikker voor goed gedrag! Een eindejaarsbonus van tenminste 25%! Een ongelooflijke schouderklop van mij….OP BEIDE SCHOUDERS!

Ach Gert, wat maak je jezelf toch weer druk. Het is echt niet dat je een miljoenenpubliek trekt en deze blog ook maar enige reikwijdte heeft. Dat is misschien maar goed ook, want ik vraag me oprecht af of de SFN dit blogje met net zoveel plezier zal lezen als ik hem zojuist getypt heb!

Gert

Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captchacode *