Slangen als huisdier?

 

Slangen.

Misschien weten jullie het, misschien ook niet. Bij ons in huis wonen ook slangetjes. 3 stuks om precies te zijn. 3 slangen in 2 terrariums, waarvan de ene in de woonkamer staat en de andere in de eetkamer. Iiiiieeeejl waarom slangen!

Slangen zijn interessanter dat je in eerste instantie zou denken en zijn relatief makkelijk in onderhoud en verzorging. Ze hoeven echt niet elke dag te eten, in principe zelfs niet eens elke week. Dat is nog eens een dieet. Echt gevarieerd is het alleen niet. Muizen staat er voor hen keer op keer op de menukaart. Schoon water vinden ze wel fijn en verder is het maar net wat je met de beesten en de bak wil.

Eerste 2 slangen.

In ons geval is t een beetje op een ‘slinkse’ wijze gebeurd. Mijn zus wou graag naar een reptielenbeurs (een boekenbeurs maar dan dus met reptielen ;)) en ik kon wel mee. Prima idee. Daar rondgestruind en hadden beiden wel een oogje op een bepaald ‘merk’ en ‘type’ slang. Geen ‘Gardena’, maar een ‘Koningsslang’. Nou moet ik toegeven dat ik hoop dat onze Koning iets beter de dagen door komt dan deze 2 koningsslangen, maar daarover zo meteen meer.

De slangetjes die daar tentoongesteld stonden waren zo’n 20 cm lang. Een uit de kluiten gewassen worm kun je wel stellen. Toch waren wij onder de indruk, dus bellen naar huis. Bij mijn ouders moeten ze komen te staan, dus is het wel zo prettig dat zij zich hierin kunnen vinden. Het gesprek wel een beetje bijzonder gestuurd. Het was namelijk meer een mededeling dat wij met 2 vriendjes naar huis zouden komen. Dat is niet erg toch mam? Met een grote glimlach verwachten wij een boel weerstand. Weerstand die er helemaal niet is geweest, moeders vond het wel interessant en pa vond het ok maar moest er verder niks mee te maken hebben. Onze reactie: ‘ow……euh, dan gaan we nu maar betalen’. Uiteindelijk hebben we ze een paar dagen later pas opgehaald bij de fokker, zodat we thuis eerst de boel op orde konden krijgen. Ze moeten wel ergens in waar ze niet uit kunnen natuurlijk en toch nog even kortsluiten of het echt ok was.

Dit alles is al mooi een paar jaar terug en zijn ze door gegroeid tot ‘echte’ slangen van rond de 90-95 cm. Veel groter worden ze niet, dus mooie beschaafde beessies. Ze hebben toen ze echt wat begonnen te groeien een gezamenlijk nieuw terrarium gekregen waarbij ik de achterwand zelf in elkaar heb geknutseld. Zo hebben ze ondanks dat ze met elkaar in 1 bak zitten, toch veel bewegingsruimte. Niet dat ze die echt nodig hebben hoor. Ze liggen òf maximaal te chillen, òf ze kruipen tegen de glazen deuren omhoog. Vervolgens pleuren ze keer op keer weer van 60 cm hoogte naar beneden. Aan de ene kant zijn ze eigenlijk heel slim omdat ze precies weten dat ze via die kant de bak uit kunnen (als we de deuren open doen natuurlijk) maar aan de andere kant vallen ze toch een keer of 40 op een avond naar beneden. Ik wil niet suggereren dat ik nou zo slim ben, maar ik was er na 1 keer vallen er al rap klaar mee.

20160609_234352.jpg

Derde slang.

Mijn zus woonde op haarzelf, maar had haar eerste slangetje bij mijn ouders achter gelaten. De 2 broertjes zouden zo mooi bij elkaar kunnen blijven. Voor in haar huis wou ze eigenlijk ook wel een slangetje. Dit is wel echt een bijzonder beestje. Een hele andere familie, uit een heel ander werelddeel. Mijn zus heeft zich veel meer in de reptielenwereld verdiept dan dat ik dat heb gedaan en zij kwam uit bij een slangensoort ‘Elaphe Dione’. 2 Slangetjes gingen uiteindelijk bij mijn zus wonen. Als je 2 mannetjes bij elkaar zet gebeurd er natuurlijk niks. Als je met die gedachtegang de 2 slangen bij elkaar zet, waarvan er achteraf toch 1 een vrouwtje blijkt te zijn: tsja, dan doet de natuur haar ding. Daar kwamen eitjes uit en dat was toch ook weer een uitdaging om ze uit te laten komen. Dat is gelukt. En in ons nieuwe huis was er voor deze bijzondere en mooie slangensoort ook best ruimte te maken. Een terrarium op maat laten maken (deze slang word als het goed is wat groter) en als cadeau hebben wij deze slang in ontvangst mogen nemen. Een heel ander karakter, een stuk minder tam, wurgen kan ze niet, maar wat een pracht beestje ook om te hebben.

20160609_234510.jpg

De namen.

De eerste slang van mijn zus draagt de naam Frits en mijn eerste slang (zijn broertje dus) heet Sliss. De naam van ons 3e slangetje is wat meer bijzonder. Konijn. Stel je even voor: er mogen kinderen komen in de toekomst, die gaan dan hoop ik naar school, moeten een spreekbeurt houden. Dan zie ik het helemaal voor me, lekker ongemakkelijk zo voor de klas: “Hallo, ik ben ‘Junior’ en hou mijn spreekbeurt over ‘Konijn’. Hij is 1 meter 20 lang en eet muizen uit de vriezer.” Wauw!

Mocht je nog niet slapen: Hup naar bed, doe ik nu ook dus slaap lekker. Mocht je al wel hebben geslapen nu je dit leest, dan hoop ik niet dat het van mijn blog komt ;).

Gert.

Facebook
Loading

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captchacode *